HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Analistii explica aproape dublarea volumului de credite ipotecare noi în lei solicitate de români, comparativ cu anul precedent.

Analistii explica aproape dublarea volumului de credite ipotecare noi în lei solicitate de români, comparativ cu anul precedent.
Sursă foto: Pinterest

Concetățenii noștri s-au grăbit să contracteze noi credite ipotecare în lei - volumul acestora este aproape dublu în comparație cu anul anterior.

Totuși, o proporție semnificativă din totalul creditelor ipotecare recente reprezintă de fapt refinanțări sau extinderi ale unor împrumuturi anterioare la rate mai mici, uneori fixe pentru câțiva ani, disponibile în ofertele băncilor. Examinând soldul creditelor pentru locuințe în lei, observăm din rapoartele BNR că a atins 92.6 mld. lei în luna mai 2024, fiind mai mare cu doar 4.4 mld. lei comparativ cu soldul din luna mai 2023. Această diferență constituie de fapt creditele ipotecare "veritabil noi" din ultimul an.

Recent, în iunie 2024, BCR a comunicat că a adăugat la oferta sa credite ipotecare/imobiliare cu dobândă fixă pentru primii trei ani, începând de la 4.99%, și ulterior variabilă, cu IRCC plus 2.3%. Oferta este disponibilă între 10 iunie și 31 august 2024 și se adresează atât clienților care doresc să obțină un nou credit ipotecar cât și celor care doresc să-și refinanțeze alte credite.

"Sunt broker de aproape 20 de ani. Înțeleg foarte bine piața din perspectiva ofertelor. Există dobânzi fixe la creditele ipotecare de 4,99%, la BCR și Raiffeisen pentru 3 ani, după care variabilă. Este o ofertă bună dacă ne gândim că EURIBOR este peste 4%, deci o dobândă de 4,99% este minunat. Faptul că băncile au venit cu dobândă de 4,99%, iar IRCC este 5,86% este clar că băncile vor să dea credite", a declarat Mircea Petrilă, broker de credite la KNUV Credit în cadrul unei ediții ZF Live.

Ignorând ofertele unor bănci specifice, observăm că la noile credite ipotecare în lei rata medie a fost aproape de 8% în primele cinci luni din 2024, în timp ce în aceeași perioadă din anul anterior depășea pragul de 8%, atingând un maxim de 8.44% în mai 2023.

Oana Ilaş, vicepreşedinte retail la Banca Transilvania, menţiona recent că ritmul este mult mai accelerat pe segmentul refinanţărilor, situație care s-ar putea menţine şi în viitorul apropiat.

În contextul ratelor ridicate ale dobânzilor, unii români au început să întâmpine dificultăţi în rambursarea creditelor, astfel că au încercat să restructureze creditele vechi prin refinanţări sau reeșalonări, așa cum au explicat analiştii. Concret, odată cu creşterea dobânzilor, românii care aveau deja credite ipotecare au profitat de ofertele promoţionale ale unor bănci pentru refinanţări la dobânzi mai mici, în jurul valorii de 5-6%, uneori fixe pe o perioadă de 3-5 ani. În plus, unii români s-au orientat și spre conversiile ipotecarelor de la ROBOR la IRCC (având în vedere că IRCC a rămas sub 6%, iar până recent a fost şi sub ROBOR la 3 luni), aceste credite convertite fiind considerate ca fiind noi.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu