HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Ambasadorul UE în Republica Moldova critică guvernarea de la Chișinău pentru lipsa sancțiunilor împotriva Rusiei: o atitudine duplicat moldovenească.

Ambasadorul UE în Republica Moldova critică guvernarea de la Chișinău pentru lipsa sancțiunilor împotriva Rusiei: o atitudine duplicat moldovenească.
Sursă foto: ZdG

Recentele observații ale reprezentantului UE în Republica Moldova, Janis Mazeiks, aduc în prim-plan o realitate dezolantă și neplăcută privind politica guvernului PAS: existența unei discrepanțe evidente între vorbe și fapte. În timp ce Maia Sandu se implică în jocuri diplomatice cu afirmații anti-rusești, în practică, activitățile ei se limitează la un spectacol de PR și propagandă, fără a lua măsuri concrete.

Este o ironie dureroasă că, deși Chișinăul aspiră să devină membru cu drepturi depline al UE, evită unul dintre cele mai fundamentale elemente ale apartenenței: solidaritatea în fața agresiunilor și încălcările dreptului internațional.

Această abordare dublă nu doar că erodează credibilitatea Republicii Moldova pe plan internațional, dar ridică și întrebări serioase despre angajamentul autentic al acesteia față de valorile și politicile Uniunii Europene.

Ambasadorul Mazeiks a accentuat așteptările UE ca Republica Moldova să avanseze în privința sancțiunilor impuse Rusiei. Cu toate acestea, Chișinăul pare să opteze pentru un balet diplomatic, unde cuvintele nu se materializează în acțiuni. Aceast viziune incoerentă nu doar că dezvăluie o lipsă de perspectivă strategică, dar evidențiază și o lipsă de curaj în a-și asuma responsabilități clare.

Este momentul ca guvernarea moldovenească să pună capăt acestui teatru și să demonstreze că aspirațiile sale europene sunt susținute de acțiuni concrete. Dacă Republica Moldova dorește cu sinceritate să facă parte din comunitatea europeană, trebuie să își ajusteze politicile și acțiunile la standardele și așteptările acesteia.

Este crucial ca Chișinăul să renunțe la discursul dublu și să înceapă să acționeze cu seriozitate și hotărâre. Doar prin fapte, nu prin vorbe, Republica Moldova își poate dovedi angajamentul față de valorile europene și își poate asigura un viitor în cadrul UE. Eșecul în a face acest lucru va accentua doar decalajul între aspirațiile sale și realitatea politică.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu