HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Alexe Costel oferă clarificări în controversa renovării Bojdeucii: Nu sunt materiale precum geamuri termopan, gresie, faianță, parchet sau altele care să distorsioneze

Alexe Costel oferă clarificări în controversa renovării Bojdeucii: Nu sunt materiale precum geamuri termopan, gresie, faianță, parchet sau altele care să distorsioneze
Sursă foto: Inquam Photos - George Călin

Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, a clarificat luni seară că nu există modificări precum geamuri termopan, gresie sau faianță care ar fi putut altera aspectul original al Bojdeucii lui Ion Creangă. De asemenea, el a menționat că acum cinci ani, Bojdeuca era catalogată ca o clădire cu risc de colaps, conform news.ro.

Alexe a postat pe Facebook luni seară declarând că informațiile vehiculate în spațiul public despre renovarea Bojdeucii sunt departe de realitate. "Nu există geamuri termopan, gresie, faianţă, parchet sau alte materiale care să fi alterat structura sau aspectul Bojdeucii. Toate intervenţiile s-au făcut cu restauratori avizaţi, s-au folosit atât materiale, cât şi tehnici tradiţionale în restaurarea Bojdeucii." a explicat președintele CJ Iași.

În același timp el recunoaște că poate nu a comunicat suficient de clar procesul de restaurare și reabilitare pentru care își cere scuze. El dezvăluie că în 2018 Bojdeuca era considerată o clădire cu risc de colaps din cauza infiltrațiilor de apă ce puneau în pericol integritatea muzeului.

Alexe menționează că Bojdeuca a trecut prin mai multe procese de restaurare, iar lucrările recente au venit peste modificările făcute cu 38 de ani în urmă. "Planul şi execuţia lucrărilor au fost făcute de specialişti, arhitecţi, proiectanţi şi constructori cu experienţă, în care avem încredere." a subliniat Alexe.

Costul total al renovării Bojdeucii se ridică la aproximativ 700.000 lei, fără TVA. La acestea se adaugă și costurile pentru reabilitarea clădirii anexe construită în 1989 care va fi transformată în bibliotecă și spațiu pentru expoziții temporare și evenimente.

Alexe își exprimă entuziasmul pentru momentul redeschiderii oficiale a Bojdeucii, cel mai probabil în luna decembrie. Între timp, ministrul culturii Raluca Turcan a cerut verificarea legalității avizului pentru intervenția realizată asupra monumentului istoric "Bojdeuca scriitorului Ion Creangă".

Prefectul de Iași, Bogdan Cojocaru, a solicitat Direcției pentru Cultură și Inspectoratului de Stat în Construcții să verifice modul în care au fost realizate lucrările de modernizare la Bojdeuca lui Ion Creangă. Restaurarea Bojdeucii lui Ion Creangǎ este considerată de unii ca fiind o "butaforie de lux" sau "pensiune banală de două margarete", cu parchet și prize, însă Consiliul Județean Iași susține că s-au folosit mijloace adecvate pentru a stopa procesul de deteriorare și pentru a păstra semnificația culturală a primului muzeu literar din România.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu