HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Alertă din partea șefei BCE: Semnalele unei fragmentări a economiei în blocuri sunt tot mai numeroase

Alertă din partea șefei BCE: Semnalele unei fragmentări a economiei în blocuri sunt tot mai numeroase
Sursă foto: repubblica.it

Christine Lagarde, liderul Băncii Centrale Europene (BCE), a comunicat vineri faptul că Europa navighează în prezent printr-un moment decisiv, cu deglobalizare, schimbări demografice şi decarbonizare în perspectivă, potrivit CNBC.

"Se pare că economia mondială se împarte tot mai mult în blocuri competitoare", a afirmat ea la Congresul Bancar European.

Focalizându-se pe situaţia Europei, Lagarde a menţionat că o posibilă diminuare continuă a forţei de muncă pare să fie pe cale să înceapă din 2025, alături de catastrofele climatice care par să se intensifice anual. Soluţia sa la aceste provocări a fost investiţiile semnificative într-o perioadă scurtă de timp, descriind acest lucru ca fiind "un efort generaţional".

"În contextul apariţiei unor noi obstacole comerciale, va trebui să regândim lanţurile noastre de aprovizionare şi să investim în unele noi care sunt mai sigure, mai eficiente şi mai aproape de casă. Pe măsură ce populaţiile noastre îmbătrânesc, va trebui să adoptăm noi tehnologii pentru a putea genera o producţie mai mare cu mai puţini angajaţi. Digitalizarea ne va fi de ajutor. Şi pe măsură ce clima noastră se încălzeşte, va trebui să accelerăm tranziţia verde fără alte amânări", a declarat Lagarde în discursul său principal.

A indicat că previziunile sugerează că tranzitia ecologică programată a blocului ar necesita o investiţie suplimentară de 620 miliarde de euro anual, până la finalul deceniului, cu încă 125 miliarde de euro pe an pentru o tranziţie digitală.

"Guvernele se confruntă cu cel mai mare nivel al datoriei de după Al Doilea Război Mondial, iar finanţarea redresării europene se va încheia în 2026.

Băncile vor avea un rol esenţial în acest proces, dar nu ne putem aştepta ca acestea să îşi asume atât de multe riscuri în bilanţurile lor", a adaugat Lagarde, subliniind propunerea de consolidare a pieţelor de capital. În prezent se desfăşoară discuţii referitoare la posibilitatea unei Uniuni a Piețelor de Capital (CMU) pentru Europa. Obiectivul este acela de a stabili o piață unică pentru capital, similar cu ce exista in S.U.A.

Uniunea Europeană afirmă că obiectivul oficial este ca "banii - investiţiile şi economiile - să circule liber în UE, astfel încât consumatorii, investitorii şi companiile să poată beneficia, indiferent de locul în care se află".

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu