HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Actualizare - Persoana care a facilitat mita pentru ex-primarul Daniel Tudorache, a primit o condamnare finală de 9 ani de închisoare.

Actualizare - Persoana care a facilitat mita pentru ex-primarul Daniel Tudorache, a primit o condamnare finală de 9 ani de închisoare.
Sursă foto: iccj.ro

Ion Niţă, cunoscut ca fiind un aliat al lui Daniel Tudorache, a fost acuzat de intermedierea unei mită care ar fi fost primită de fostul primar al Sectorului 1. Luni, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv la o pedeapsă finală de 9 ani şi 2 luni închisoare pentru trafic de influenţă. Apelurile făcute de Ion Niţă şi DNA au fost respinse ca nefondate de un complet format din cinci judecători, sentinţa datată pe 26 aprilie de un complet compus din trei judecători fiind menţinută.

În prezent, Ion Niţă îşi ispăşeşte o condamnare de 7 ani şi 10 luni în Penitenciarul Rahova, primită în mai 2022 în dosarul de corupţie al fostului primar general Sorin Oprescu. În cazul lui Daniel Tudorache, Ion Niţă a primit o condamnare la doi ani pentru trafic de influența, aceasta fiind combinată cu cea din dosarul lui Oprescu, rezultând o pedeapsa totala de 9 ani și 2 luni.

Judecatorii i-au confiscat lui Nița suma totala de 59.320 lei, obținut prin comiterea infracțiunilor. De asemenea, acesta are de achitat și costurile judiciare de 45.000 lei.

În martie 2022, Daniel Tudorache a fost trimis în judecată de DNA pentru complicitate la trafic de influenţă şi spălarea banilor, alături de soția sa, Adina Constanţa Tudorache şi Ion Niţă. Pe durata procesului, cazul lui Ion Niţă a fost separat după ce acesta și-a recunoscut vinovăția, urmând ca soții Tudorache să fie judecați separat.

Acest caz este cunoscut sub numele de dosarul "diamantelor", astfel denumit de mass-media, după ce au fost descoperite sute de bijuterii și pietre prețioase cu o valoare totala de peste 9 milioane lei la reședința lui Daniel Tudorache.

DNA susține că între septembrie 2016 - mai 2017, Ion Niţă, persoană din cercul apropiat al lui Daniel Tudorache (la acel moment primarul Sectorului 1), ar fi solicitat unui om de afaceri un comision de 10% din valoarea unui contract pe care firma acestuia îl avea cu o instituţie subordonată Primariei Sectorului 1. În schimbul acestei sume, Niţă promitea să intervină atât personal cât și prin intermediul lui Tudorache la funcționarii responsabili, asigurându-se că contractul se va desfășura fără probleme - plata facturilor la timp și actualizarea tarifelor.

"În schimbul traficării influenţei, persoana din anturajul primarului ar fi primit suma totală de 105.000 lei în numerar, precum şi suma de 8.640 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparţinând traficantului de influenţă", menționează anchetatorii.

Ion Niţă ar fi fost ajutat de Daniel Tudorache. În cadrul a două întâlniri care au avut loc pe 19 septembrie 2016 și 7 februarie 2017 în biroul Primariei Sectorului 1, acesta i-ar fi asigurat omului de afaceri că solicitantul comisionului este reprezentantul său și că trebuie să fie în contact cu acesta pentru buna desfășurare a contractului. Astfel, Daniel Tudorache ar fi confirmat existența reală a influenței.

Anchetatorii mai susțin că datele cazului indică faptul că Daniel Tudorache ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de Ion Niţă.

Într-un context separat, procurorii afirmă că între aprilie - iunie 2018, Ion Niţă ar fi cerut aceluiași om de afaceri un comision de 10% din valoarea unui contract de servicii încheiat pe 27 aprilie 2018 cu o instituție subordonată Primăriei Sectorului 1. În schimb, Niţă promitea să-și folosească influența asupra funcționarilor responsabili, atât direct cât și prin intermediul primarului, pentru a se asigura că contractul va fi câștigat și se va desfășura fără probleme. La data de 12 iunie 2018, în urma solicitării sale, Ion Niţă ar fi primit în numerar suma totală de 5.000 lei, mascată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o companie. La reședința lui Tudorache procurorii au găsit 258 de obiecte (bijuterii și pietre prețioase) cu o valoare totală de 9.784.295 lei și sumele de

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu