Un consens a fost atins între Germania, Franța și Italia în ceea ce privește reglementarea viitoare a inteligenței artificiale (AI), conform unui document comun exclusiv consultat de Reuters.
Acest acord ar putea stimula negocierile la nivelul Uniunii Europene. Cele trei guverne susțin angajamentele obligatorii voluntare pentru toți furnizorii de AI din UE, indiferent de dimensiunea lor.
În prezent, Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul UE discută despre poziționarea blocului european în acest domeniu emergent. În luna iunie, Parlamentul a propus o "Lege privind AI", menită să prevină riscurile de securitate generate de aplicațiile AI și să evite efectele discriminatorii, fără a frâna puterea inovatoare a acestei noi tehnologii pe continent.
În cursul discuțiilor, Parlamentul European a sugerat ca inițial codul de conduită să fie obligatoriu numai pentru principalii furnizori de AI, majoritatea provenind din SUA. Cu toate acestea, cele trei guverne ale UE au exprimat preocupări cu privire la acest potențial avantaj competitiv pentru furnizorii europeni mai mici. Considerând că acest lucru ar putea genera o scădere a încrederii în securitatea acestor furnizori mai mici și implicit o diminuare a numărului clienților, acestea au sugerat că regulile de conduită și transparență ar trebui să fie obligatorii pentru toți.
Fără sancțiuni inițial
Documentul menționează că nu vor fi aplicate sancțiuni inițiale. Totuși, dacă după o perioadă anumită se constată încălcarea codului de conduită, se poate institui un sistem de sancțiuni.
Pe viitor, o autoritate europeană ar urma să supravegheze respectarea standardelor, conform documentului. Ministerul german al Economiei, care lucrează la acest subiect împreună cu ministerul german al Afacerilor Digitale, a subliniat că legile și controlul statului nu ar trebui să reglementeze AI în sine, ci modul în care este utilizată.
Dezvoltarea modelelor de AI care nu sunt încă implementate sau care nu au fost lansate pe piață nu ar trebui reglementate separat de către stat.
Luni și marți, guvernul german va găzdui la Jena, în Turingia, un summit digital cu participanți din politică, afaceri și științific. Problemele legate de inteligența artificială vor fi discutate între guvernele german și italian miercuri la Berlin.