HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Acordul de mediu pentru autostrada Pașcani-Suceava a fost aprobat.

Acordul de mediu pentru autostrada Pașcani-Suceava a fost aprobat.
Sursă foto: CNAIR

În viitor, călătoria între Pașcani și Suceava va dura doar 30 de minute în loc de două ore, grație unui nou sector de autostradă ce se va construi în cadrul coridorului București – Ucraina. Marți a fost semnat Acordul de mediu necesar pentru demararea lucrărilor.

Acordul de mediu pentru începerea construcției Autostrăzii Pașcani - Suceava a fost oficializat marți. Laurențiu Alexandru Păștinaru, președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), a semnat documentul la sediul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), în prezența ministrului Mircea Fechet, potrivit Mediafax.

Viitoarea autostradă, denumită „Drumul Siretului”, va fi administrată de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA. Aceasta va avea o lungime totală de 62 de kilometri și va traversa teritoriile a 13 unități administrativ-teritoriale, trecând prin apropierea a 30 de zone naturale protejate la nivel național și comunitar. Viteza maximă permisă pe acest tronson va fi de 120 km/h.

„Proiectul presupune realizarea unui sector de autostradă, între municipiile Suceava și Pașcani, care va trece prin județele Botoșani, Suceava și Iași și va ocupa o suprafață totală de 945 de hectare, cea mai mare parte fiind în Suceava, de 780 de hectare. Din punct de vedere al avizării, lucrarea a fost extrem de complexă, având în vedere că proiectul se află în vecinătatea a 30 de arii naturale protejate, din care fac parte păduri, râuri, fânețe seculare, lunci, lacuri și rezervații-monument al naturii, iar biodiversitatea nu trebuie să aibă de suferit. Este o bucurie fiecare proiect de asemenea anvergură și orice contribuție pe care o avem la dezvoltarea rețelei de transport rutier sau feroviar”, a declarat Laurențiu Alexandru Păștinaru.

Proiectul Autostrada Pașcani – Suceava prevede traversarea teritoriilor unităților administrativ-teritoriale: Pașcani, Valea Seacă, Lespezi. Tătăruși, Tudora, Dolhasca, Liteni, Fântânele, Udești, Verești, Salcea, Dumbrăveni și Suceava.

„Susțin toate aceste proiecte menite să dezvolte infrastructura rutieră din țară și mă bucur că zona Moldovei va beneficia de o astfel de autostradă. Îi felicit pe toți cei care s-au implicat în acest proiect și care au făcut posibilă semnarea Acordului de mediu, care a necesitat studii de impact și foarte multă muncă”, a declarat Mircea Fechet.

Autostrada Paşcani-Suceava se va conecta, în municipiul Paşcani, cu Autostrada A7 (Ploieşti - Buzău – Focşani – Bacău – Paşcani) și va îmbunătăţi condiţiile de circulaţie la nivel de reţea rutieră naţională de transport, inclusiv sub aspect de siguranţă rutieră. Aceasta va contribui la reducerea emisiilor poluante și a costurilor de operare, răspunzând astfel cerinţelor privind adaptarea reţelei rutiere naţionale la cererea reală de transport.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu