HUB PRESS

s e î n c a r c ă

56 de măsuri din Planul Național de Redresare și Reziliență au fost modificate de România.

56 de măsuri din Planul Național de Redresare și Reziliență au fost modificate de România.
Sursă foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

România a actualizat 56 de măsuri în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, schimbările fiind impuse, printre altele, de necesităţi obiective care au blocat implementarea unor măsuri specifice, conform unei declarații de presă a Executivului comunitar.

Comisia Europeană a apreciat pozitiv, marţi, versiunea revizuită a Planului de Redresare şi Rezilienţă al României, care include acum o secțiune dedicată REPowerEU. Suma finanțată ajunge acum la 28,5 miliarde euro (14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi și 13,6 miliarde euro ca granturi), planul cuprinzând 66 de reforme și 111 investiții, potrivit Agerpres.

Secțiunea REPowerEU prezentată de România include două reforme noi și șapte investiții menite să atingă obiectivele planului REPowerEU pentru o Europă independentă de combustibilii fosili provenind din Rusia cu mult înainte de anul 2030. Aceste acțiuni vizează creșterea producției de energie verde, promovarea eficienței energetice a clădirilor și recalificarea și perfecționarea forței de muncă în domeniul producerii energiei verzi.

Conform Executivului comunitar, România a revizuit 56 de măsuri. Schimbările au fost dictate de necesitatea de a lua în considerare circumstanțe obiective care au împiedicat implementarea unor măsuri așa cum erau planificate inițial, inclusiv din cauza inflației ridicate înregistrate în 2022 și 2023 și a perturbărilor lanțului de aprovizionare cauzate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, precum și revizuirea în sens descendent a alocației maxime sub formă de granturi din MRR destinată țării, de la 14,2 miliarde euro la 12,1 miliarde euro. Această revizuire este rezultatul actualizării din iunie 2022 a cheii de alocare a granturilor din cadrul MRR și reflectă performanța economică a României în anii 2020 și 2021, mai bună decât se estima inițial.

România a cerut transferul cotei sale din rezerva Brexit către plan, conform Regulamentului REPowerEU. Aceste fonduri se adaugă la suma acordată României sub formă de granturi din MRR și REPowerEU (12,1 miliarde euro și respectiv, 1,4 miliarde euro), precum și la împrumuturile acordate prin MRR (14,9 miliarde euro), ridicând valoarea totală finanțată în cadrul planului revizuit la 28,5 miliarde euro.

Planul actualizat al României pune un accent puternic pe tranziția verde, alocând 44,1% (în creștere față de 41% în planul inițial) din fondurile disponibile pentru măsuri care susțin obiectivele climatice.

Noile acțiuni incluse în secțiunea REPowerEU consolidează semnificativ eforturile României în direcția tranziției verzi. Secțiunea REPowerEU include două reforme noi. Una dintre acestea introduce un cadru legal pentru utilizarea terenurilor neproductive sau degradate din proprietatea statului pentru producerea de energie verde. A doua reformă instituie ghișee unice care să ofere prosumatorilor servicii de consultanță pentru renovările cu scopul eficienței energetice și pentru producerea de energie din surse regenerabile. Cele șapte investiții incluse în secțiunea REPowerEU au ca scop accelerarea utilizării surselor regenerabile de energie și a ritmului renovărilor cu scopul eficienței energetice, precum și recalificarea forței de muncă în vederea dobândirii competenţelor verzi.

Planul revizuit al României continuă să contribuie semnificativ la tranziţia digitală şi alocă 21,8% (în creştere faţă de 20,5% în planul iniţial) pentru a sprijini tranziţia digitală a ţării. Acesta prevede dezvoltarea infrastructurii şi digitalizarea unor sectoare specifice, cum ar fi sănătatea, serviciile publice de ocupare a forţei de muncă şi protecţia socială, transporturile, educaţia, fiscalitatea, cultura, sistemul judiciar şi serviciile de mediu. Secțiunea REPowerEU include o reformă și două subinvestiții legate de digitalizarea autorităților publice, oferind soluții și echipamente digitale noi. Acestea vizează optimizarea rețelei de comunicații, crearea unui centru de date și limitarea riscului de atacuri cibernetice asupra infrastructurii operatorului de sistem de transport energie electrică.

Dimensiunea socială importantă a planului a fost consolidată. Alaturi de reformele și investițiile transformatoare din planul inițial se numără noile măsuri care includ schemele voucherelor pentru a accelera utilizarea surselor regenerabile de energie și pentru a îmbunătăți eficiența energetică a gospodariilor cu accent pe gospodariile vulnerabile formarea pentru dobândirea competențelor în domeniul energiei verzi și accelerarea producerii energiei verzi.

Ca regulament general Consiliul are acum patru săptămâni la dispoziție pentru a aproba evaluarea Comisiei. După aprobarea planului de către Consiliu, România va primi 288 de milioane euro sub formă de prefinanțare din fondurile REPowerEU.

În cadrul MRR, România a primit până acum 9,06 miliarde euro, respectiv 1,8 miliarde euro sub formă de prefinanțare în luna decembrie 2021 reprezentând 13% din alocarea financiară inițială, 1,9 miliarde euro sub formă de prefinanțare în luna ianuarie 2022 reprezentând 13% din alocarea acordată ca împrumut o primă plată de 2,6 miliarde euro în luna octombrie 2022 și o a doua plată de 2,76 miliarde euro în luna septembrie 2023.

Comisia va autoriza noi plati cu condiția atingerii la nivel satisfacator a jaloanelor și obiectivelor stabilite în planul revizuit de redresare și reziliența al României care să reflecte progresele realizate în implementarea investițiilor și reformelor.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu