HUB PRESS

s e î n c a r c ă

"Pro-Europa", Partida Romilor, emite un manifest: Deși suntem cetățeni români, suntem încă tratați ca străini în propria noastră țară.

Sursă foto: Asociația Partida Romilor “Pro Europa”

Un congres al comunităților de romi din România este organizat duminică de Asociaţia Partida Romilor "Pro-Europa" (PRPE). În manifestul lor, publicat pe site-ul PRPE, sunt aduse în prim-plan perioadele de robie și deportare, precum și sacrificiile suferite în timpul marilor conflicte. Cu toate acestea, se subliniază că membrii acestei etnii se simt încă trataţi "ca străini în propria ţară".

"Noi, romii din România, am fost şi vom rămâne cetăţeni ai acestei ţări! Am contribuit la formarea statului român modern prin fraţii noştri care au luptat în Primul Război Mondial şi prin alianţele puternice dintre mişcarea romilor şi mişcarea românească pentru alipirea Transilvaniei. Pe parcursul istoriei României, vreme de sute de ani am îndurat cumplita robie a romilor. Am fost deportaţi în timp ce fraţii, taţii, unchii noştri luptau pe front în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În ciuda acestor manifestări opresive şi discriminatorii la care am fost supuşi, am rămans în continuare cetăţeni loiali ai acestei ţări. De-a lungul istoriei, înaintaşii noştri s-au sacrificat pentru integritatea teritorială şi suveranitatea statului roman, umăr lângă umar cu populaţia majoritară. Deşi suntem cetăţeni români, suntem în continuare trataţi că străini în propria ţară. Suntem văzuţi drept oile negre ale societăţii şi blamaţi pentru orice se întâmplă rău, fără să se vadă contribuţia pe care poporul rom a adus-o la istoria, cultura şi progresul României", este menționat în manifest.

Sursa citată evidențiază că etnia romă are cea mai tânără populație dintre minoritățile din România, cu un număr mare de tineri cu vârsta cuprinsa între 0-19 ani. În context național, tinerii de etnie romă constituie 10% din totalul segmentului de populație de aceeași vârstă, cetateni ai României. Aceștia reprezintǎ partea esențialǎ a viitorului nostru și trebuie să ne îngrijim de ei. Din nefericire, discriminarea persistentǎ pe parcursul istoriei a dus la un grad ridicat de analfabetism (3.7%) printre membrii comunitǎții rome cu vârsta peste 14 ani - cel mai mare procent comparativ cu toate celelalte etnii și populația majoritarǎ - precizează PRPE.

"Noi, poporul român: ca naţiune, ne putem vindeca doar dacă ne asumăm complet, politic şi matur că avem o ţară în care toate minorităţile sunt ale noastre, ale României; ca naţiune, ne putem vindeca doar dacă îi tratăm pe cei de lângă noi ca pe noi înşine, fără să îi desconsiderăm pentru că au culoarea pielii diferită. Ca naţiune, ne putem vindeca doar dacă ne creştem copiii în cultura toleranţei, nu în cea a urii. Noi, romii, vom continua să punem umărul la construcţia României, dar o Românie în care fiecare copil care vine pe lume să se simtă acasă! A venit vremea ca noi să ne unim într-o singură voce care să conteze în procesul democratic al societǎții româneşti, pe termen mediu şi lung, atât pentru binele comunitǎților noastre cât şi pentru bunǎstarea României!", se arată în manifest.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu